Från vänster ”Rolf blir flygkadett – 1941, Den gule Stridsflygaren – 1941, En flygkamrat försvinner – 1954, Kalle Looping nödlandar – 1954

Gamla ungdoms/barnböcker har satt sig på min hjärna. Jag köper dessa på loppisar och antikaffärer. Det slog mig att det måste vara fler som köper böcker av Enid Blyton (Fem-böckerna), W. E Johns (Bigglesböckerna), Astrid Lindgren eller andra barn/ungdom-författare från 40-50-60-talet. Dessa författare var ju med och formade de unga som på 50-60-70-talet skapade den första riktiga tonårskulturen.
Det fanns fler svenska författare i denna genre. Jag har hittat några som skrev pojk-böcker (det hette så då, man skilde på pojkar och flickor). Bland de första ”flygboksförfattarna” var Gösta Högelin och Erik Borg. De skrev redan under 2:a världskriget om modiga unga män som flög omkring och skipade rättvisa. Under 50-talet var Sven Wernström och Torsten Scheutz ”stora” bland unga pojkar. Även tvillingdetektiverna, som är en jätteserie med svenska böcker var flygburna i boken ”Flygmysteriet” från 1964 av Sivar Ahlrud.
Många av dessa böcker blev bortsencurerade från biblioteken pga. att de var krigshetsande….De hade nog inte tillåtits idag heller för de kan nog anses rasistiska av vissa…
Det fanns fler områden inom barn/ungdomslitteraturen såsom western- häst- eller äventyrs-böcker m.fl. I min barndom var det nog Fem- och VillerValle-böckerna som lärde mig läsa ordentligt.
Undrar hur det är nu? Läser barnen mindre?